radon

Få hjælp til at radon sikre din bolig

Få hjælp til at radon sikre din bolig

Måske har du hørt om radon – og at det udgør en vis sundheds risiko, især for mennesker som bor i etplans huse. Men ved du i virkeligheden hvad radon er – og hvori faren består? Er svaret nej, kan du læse mere i det følgende.

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv – og giftig – gasart, som fremkommer når radium henfalder. Radium er et radioaktivt stof, som findes naturligt overalt i undergrunden. I det østlige Danmark, hvor grundfjeldet er tættere på jordoverfladen, er radon forekomsten mere koncentreret end på den sandede jyske vestkyst. Det er derfor især i hovedstads området og på Bornholm, at de største problemer med radon eksisterer.

Hvordan kommer radon ind i mit hjem?

Som nævnt findes radon over alt i undergrunden, og vil, når det frigives, naturligt søge mod overfladen. Hvis dit hus har utætheder i fundamentet eller i kælderen – for eksempel revner og sprækker i beton eller cement – vil radon som følge af temperatur forskellen på huset og undergrunden blive suget op igennem disse utætheder, som ved et vakuum. Hvis du ikke sørger for ofte at støvsuge og lufte ud, og er dit hjem ellers meget tæt, vil radon hobe sig op, og kan således nå sundheds skadelige niveauer.

Kan radon skade min families sundhed?

Det skønnes, at radon er den næst hyppigste årsag til alle tilfælde af lungekræft. Og meget tyder på, at høje radon niveauer i private hjem samtidig kan være medvirkende årsag til, at nogle spædbørn udvikler leukæmi. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på boligens radon niveau.

Du kan selv foretage en radon måling ved hjælp af en såkaldt radon måleboks, som du kan rekvirere gennem Radonhuset. Og her kan du også få gode råd til hvorledes du sikrer dit hjem imod radon. Læs mere på radonhuset.dk